ALTIN DÖNEM (Çocuklukta 3. Yaş dönemi) Çocukluğun 3. senesidir. Bu dönemde çocuk özbakım becerilerinin bir kısmını kazanmaya başlar, kendi kendine giyinip soyunur, düğmesini açabilecek hale dahi gelir fakat iliklemek hala zor gelebilir. Altın çağındaki çocuk ayakkabısını kendi giyinip çıkarabilir fakat bağcıklarını bağlayacak kadar gelişmemiştir. Ebeveynlerinin gözetimi dahilinde dişlerini fırçalayabilir. Eğer tuvalet eğitimi kazandırılmadıysa çocuk desteklenmelidir.…
devamını okuOkul Öncesi Eğitimin Tanımı Okul öncesi eğitimin tanımları çeşitli biçimlerde yapılmakla birlikte hepsinde hedeflerin ortak olduğu söylenebilir. Aşağıda çeşitli okul öncesi eğitimi tanımları yer almaktadır. 1. 1993’te toplanan Milli Eğitim şurasında okul öncesi eğitim, 0-72 ay çocukların gelişim örüntülerine uyumlu bireysel özelliklerine uygun, çevresel imkanları çocuk gelişimini destekleyici materyallerle zenginleştirilmiş toplumsal kültür değerleriyle bağdaşık temel…
devamını okuNöral tüp defektiolarakda bilinen spinabifida hastalığının henüz net bir nedeni yoktur. Ailede geçmişte spinabifida hikayesi, folateksikliği , şeker hastalığı, obezite ya da annenin valproik asit gibi ilaçlar kullanmasıda önemli nedenler arasındadır. Bebeğin spinabifidalı olup olmadığını öğrenmek için hamileliğin 16.-18. Haftalarında AFP testi ve ve ayrıntılı ultrason incelemesi hekim tarafından yapılması gerekir. Doğruluk oranı %75-80 oranındadır.…
devamını okuMiadında veya gecikmiş doğum haftası olan bebeklerde daha sık görülen mekonyum aspirasyon sendromu(MAS) ciddi bir yenidoğan hastalığıdır. Fetal hayatın ilk döneminden sonra emme reaksiyonu aktifleşmeye başlar. Aslında düzenli olarak amniyon sıvısı gastrointestinal sistemde solucan gibi peristaltik hareketlerle devirdaim yapar. MAS olan bebeklerde bu sistemde ya da bu sistemi destekleyen yapılarda problem vardır. Nedeni henüz bilinmeyen…
devamını oku3 aralık dünya engelliler farkındalık gününü ailelerimizle çocuklarımızla yaşadık
devamını okuDIR Floortime 201 eğitimi 16 şubat 2020 tarihinde başlıyacagız çocuklarımız için en iyi yöntemleri şehrimize getirmeye devam edecegiz
devamını okuBireyler, kaza veya hastalık sonucu sakatlanarak iş görebilme yeteneğinin tamamını ya da bir kısmını yitirebilirler. Bu bireylerin sakatlıklarının ve fiziksel yetersizliklerinin giderilmesi ya da azaltılması yönünde hizmetler verilir. Ayrıca yeni beceriler kazandırılması yönünde bireylerin kendilerine yetecek duruma getirilmeleri ve sosyal çevreyle uyum sağlamaları için de çalışılır. Tüm bu hizmetlere rehabilitasyon hizmetleri adı verilmektedir.
devamını okuDown Sendromu kromozomsal bir hastalıktır ve hücre bölünmesi sırasında fazladan bir kromozomun oluşmasından meydana gelir. Yapılan araştırmalar sonucunda çoğu annenin hamilelik yaşının büyük olması bu kromozomun fazla olmasına sebep olduğu ortaya çıkmıştır. Down Sendromlu çocukların çoğu özbakım, psikomotor ve dil konuşma alanlarında normal çocuklardan geridedirler. Down Sendromlu çocukların en çok ihtiyaç duyduğu eğitmenler; Fizyoterapistler Özel…
devamını okuGörme engelli birey; yardıma muhtaç, acınacak bir insan değildir. Diğer insanlardan çok farklı, üstün becerilere sahip bireyler de değildir. Bütün insanlarda olduğu gibi olumlu ve olumsuz özellilkler görme engelli bireylerde de mevcuttur. Görme engelli bireylerin okuyup yazmaları için kullanılan Braille (Kabartma) Alfabe Yöntemi ile onlar da diğer insanlarla aynı kitapları okur. Farklı yöntem ve metodlarla…
devamını okuÖzel öğrenme güçlüğü, bir zeka geriliği olmayıp zekanın zekanın normal ya da normalin üstünde seyretmesine rağmen istenen düzeyde öğrenmenin gerçekleşememesi durumudur. Öğrenme güçlüğü olan çocuklarda diğer engel grubundaki öğrenciler gibi birbirinden farklı özellikler taşırlar. Öğrenme güçlüğünün çeşitli tipleri vardır. Bunlar; Dil ve Konuşma Güçlüğü (Disleksi) Matematik Öğrenme Güçlüğü (Diskalkuli) Yazma Güçlüğü (Disgrafi) Öğrenme güçlüğü yaşayan…
devamını oku